Το Δίκτυο

Ιδρυτικά μέλη του Δικτύου Πόλεων “Ιωάννης Καποδίστριας” αποτελούν οι Δήμοι Κέρκυρας, Αίγινας, Αμμοχώστου, Ναυπλίου και Koper – Capodistria (Σλοβενία),  οι οποίοι συνδέονται  με σταθμούς της ζωής του Ιωάννη Καποδίστρια από τη γέννηση έως τη δολοφονία του.

Πέντε πόλεις – Μια κοινή παρακαταθήκη

Ξεκινάμε με αφετηρία μια κοινή ευρωπαϊκή ιστορία. Μοιραζόμαστε την παρακαταθήκη ενός σπουδαίου πολιτικού, του Ιωάννη Καποδίστρια, και το όραμά του για μία Ευρώπη που οικοδομεί την συνύπαρξη και τον σεβασμό.

Είμαστε Δήμοι εξωστρεφείς, που θέλουμε να αναδείξουμε την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά και στοχεύουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας νέες αναγνώσεις του τόπου μας.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, και δημιουργούμε ένα δίκτυο γνωριμίας, πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας.

Μια κοινή κληρονομιά, ένα κοινό μέλλον

Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, και η ανάδειξη της ζωής και του έργου του μπορεί παράλληλα να αναδείξει δυνατότητες για γνωριμία και ενδυνάμωση των δεσμών που μας ενώνουν σε πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η εμπειρία των δικτύων πόλεων, με τη σύσφιξη και διεύρυνση των δεσμών ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς δήμους, αποτελεί μία αφετηρία για να αναζητήσουμε τρόπους να συνυπάρξουμε δημιουργικά, με τελικό στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών. Σε ένα διεθνές πλαίσιο που επιβάλλει τους σκληρούς όρους μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας αλλά και το αρνητικό αποτύπωμα που έχει αυτή στην καθημερινότητα των κατοίκων τους, οι πόλεις, αντιμετωπίζουν την πρόκληση της δικτύωσης με ποιοτικά κριτήρια. Αυτή η δικτύωση, που θα θέτει στον πυρήνα της τις αξίες της αειφορίας, μπορεί να αποτελέσει όχημα για ανάδειξη καλών πρακτικών, ανταλλαγές τεχνογνωσίας αλλά και για την προβολή της ιδιαίτερης τοπικής ταυτότητας της κάθε πόλης.

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Δικτύου, που επιχειρεί να δώσει νόημα σε όλα τα παραπάνω, ανοίγοντας ένα παράθυρο επικοινωνίας μεταξύ μας που προσκαλεί σε νέες εξερευνήσεις και ανταλλαγές.

Οι σκοποί του Δικτύου

Οι σκοποί της συνεργασίας και των ανταλλαγών όπως περιγράφονται στο Καταστατικό έγγραφο του Δικτύου αποτυπώνονται μέσα από τη δομή του ιστότοπου αυτού, που έρχεται να κάνει πράξη όσα αποφασίστηκαν στις ιδρυτικές συναντήσεις του Δικτύου.

Επιγραμματικά, οι στόχοι του Δικτύου είναι:

  • να παρουσιάσει αξιοθέατα που σχετίζονται με τον Ιωάννη Καποδίστρια, τη ζωή και το έργο του.
  • να προβάλει δράσεις με επιστημονικό, ιστορικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο που συμβαίνουν σε κάθε μία από τις πόλεις μας, και σχετίζονται με τη μελέτη και ανάδειξη της κοινής μας κληρονομιάς.
  • να δώσει στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες των πόλεών μας, νέες “αναγνώσεις” του παρελθόντος στο παρόν.
  • να επιδιώξει τη διεύρυνση του Δικτύου με άλλες πόλεις που ιστορικά συνδέθηκαν με τον Ιωάννη Καποδίστρια.

 

Νεανικό πορτρέτο του Ιωάννη Καποδίστρια. Έργο πιθανόν του Γεράσιμου Πιτζαμάνου, πρώτη δεκαετία του 19ου αιώνα. Ανήκει στη Συλλογή της Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.
Ο λογότυπός μας υπογραμμίζει μία κοινή ταυτότητα, αναγνωρίσιμη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελείται από ένα πολύεδρο, που παραπέμπει στις διαφορετικές οντότητες που συγκροτούν το Δίκτυο και διακρίνεται από μια συμπληρωματική χρωματική παλέτα, που υπονοεί τις διαφορετικές αποχρώσεις μιας κοινής κληρονομιάς.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Ιωάννης Καποδίστριας (1776 -1831) υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα για την ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία των αρχών του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, σπούδασε στην Πάδοβα και επιστρέφοντας εισήλθε στην κυβερνητική υπηρεσία της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807), του πρώτου αυτόνομου ελληνικού κράτους.

Το 1808 προσκλήθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο στην Αγία Πετρούπολη για να υπηρετήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Πρωταγωνίστησε στην ευρωπαϊκή διπλωματική σκηνή, φτάνοντας το 1815 έως το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, θέση που διατήρησε μέχρι το 1822. Τότε διαφώνησε με τον Τσάρο Αλέξανδρο για το ελληνικό ζήτημα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γενεύη, από όπου στήριξε συστηματικά την Επανάσταση των Ελλήνων έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τον Απρίλιο του 1827 εξελέγη ομόφωνα από την Ελληνική Εθνοσυνέλευση πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. Κατόρθωσε να θεμελιώσει το νέο ελληνικό κράτος και πέτυχε με κοπιώδεις διπλωματικούς αγώνες την ανεξαρτησία της πατρίδας του. Δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, από πολιτικούς αντιπάλους του. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα και ο τάφος του βρίσκεται στη Ι. Μονή Πλατυτέρας, πλάι στον τάφο του πατέρα του.

Για την πληρέστερη βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια μπορείτε να παρακολουθήσετε το χρονικό της ζωής του στην ενότητα Χρονολόγιο ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου Καποδίστρια.