Εισαγωγή
Στην Κέρκυρα, το αρχοντικό νησί του Ιονίου Πελάγους, συναντά κανείς μία ακόμη όψη της εξαιρετικής πολυμορφίας που χαρακτηρίζει τον ελλαδικό χώρο: καταπράσινη, με φύση που σε τίποτα δεν θυμίζει το Αιγαίο, με έντονες επιρροές από την Ιταλική χερσόνησο, και τη δική της μακραίωνη ιστορία που χάνεται στα μυθικά χρονια. Είναι το διοικητικό κέντρο των Επτανήσων αλλά και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, τόσο για το φυσικό κάλλος της, όσο και για την ιστορία και τις παραδόσεις της. Επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του Δήμου Κέρκυρας: http://www.corfu.gr/web/guest/home
Κέρκυρα
Ταυτίζεται με την ομηρική Σχερία, τη μυθική χώρα των Φαιάκων, οι οποίοι υποδέχτηκαν τον Οδυσσέα στο δρόμο για την Ιθάκη. Η μυθολογία παρέδωσε στους νεότερους Κερκυραίους και το σημερινό έμβλημα της πόλης: η “Απήδαλος Ναυς” παραμένει σύμβολο της ναυτικής δεξιοτεχνίας των Φαιάκων. Η Κέρκυρα αποτέλεσε τμήμα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ενώ στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες η Κέρκυρα ήταν σημαντική μητρόπολη και έδρα επισκόπου.
Κατά την βυζαντινή εποχή, η Κέρκυρα απολαμβάνει συνθήκες σχετικής ασφάλειας. Ίχνος αυτής της περιόδου αποτελεί ο ναός των Αγίων Ιάσονος και Σωσιπάτρου του 10ου αιώνα στην Παλαιόπολη. Κάποια από τα κάστρα της όπως το Αγγελόκαστρο στα δυτικά, η Κασσιώπη στο βορρά και το Γαρδίκι στο νότο είναι επίσης βυζαντινά.
Μετά την άλωση του Βυζαντινού κράτους από τους Σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας, η Κέρκυρα περιέρχεται στο μερίδιο των Βενετών και έκτοτε παραμένει, με μικρές αλλαγές, υπό την κυριαρχία τους έως και την Πρώτη Γαλλική Κατοχή το 1797, έχοντας με αυτόν τον τρόπο διαφορετική μοίρα από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος που γνώρισαν τον οθωμανικό ζυγό. Τους Δημοκρατικούς Γάλλους διαδέχτηκαν οι Ρωσοτούρκοι, υπό την προστασία των οποίων ιδρύθηκε η Επτάνησος Πολιτεία, ύστερα οι Αυτοκρατορικοί Γάλλοι και, τέλος, οι Άγγλοι με την ίδρυση του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων. Η Κέρκυρα, καθώς και τα υπόλοιπα Επτάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα μετά το θάνατο του Ιωάννη Καποδίστρια, το 1864.